Et spejderliv.
Undersider:
Familien bag Vildmarksbassen.dk er medlemmer af KFUM-Spejderne i Danmark. Vi hører til i Højen gruppe, som er en del af Munkebjerg distrikt. Distriktet dækker med sine 14 grupper omkring 75% af trekantsområdet.
Vi voksne har haft vore rødder i spejderbevægelsen siden barnsben, og børnene er dermed blevet født ind i spejderarbejdet. Familien har i fællesskab en hold-ning om at støtte op om spejder- og friluftslivet - Samt i at modvirke at der opstår racediskriminerende politiske holdninger eller stærkt religiøse tanker, som en del af ideologierne bag bevægelsen.
Derfor er vi nok også mindre interesserede i de store linier på korpsplan, og mere i de holdninger der er grundlaget på landsplan, og hjemme i de enkelte grupper. Det er trods alt på det lokale plan at arbejdet udmøntes, og er med til at præge de børn der har valgt at være spejder. Om man så har grøn, gul eller blå uniform.
Kan du se ulvehovedet ?
"Hvorfor er du spejder ?"
Spørger folk mig tit, "at du gider tænde bål og blive møgbeskidt."
Jeg har mærket Danmark
under mine tæer,
travet mine såler tynde trodset alt slags vejr.
Man fryser om natten i sår'n en bivuak. Hva' er der ved det spejder. Det sir' mig ikke et hak.
Jeg har spejlet spejlæg på store varme sten, skåret mig i fingeren så jeg fik varigt mén.
Tænk, at de kan spørge, jeg har jo intet svar. Jeg ved kun, at jeg har noget, som de andre ikke har.
Jeg har mærket venskab i lejrbålets skær, følt mig glad og elsket og at jeg er meget værd.
Jeg har sovet ude
under åben himmel, prøvet at tælle stjerner til jeg blev ganske svimmel.
Så hvorfor er jeg spejder, for sjov og tidsfordriv. Ja, svaret må vel være
- Spejder er mit liv !!!
Ledelse på den fede måde.
I november 2013 deltog jeg på KFUM-Spejdernes første konference i gruppeledelse. Arrangørerne havde gjort sig stor umage, og med enkelte små udfald i taktslagene kom de fantastisk godt i hus.
Her var et kursus med fuld fokus på ledelse og principperne bag, samt ikke mindst de muligheder der ligger for at interagere med andre parter, og hvordan vi kan udnytte dem
Jeg fik noget med hjem at tænke over, og blev bekræftet i at min personlige ledelses erfaring som spejder sagtens kan matche erhvervslivets.
Dog er spejderne så langt fremme i skoene at der bruges leadership eller management ledelse som det ofte kaldes, fremfor Performance ledelsen der bruges i størstedelen af erhvervslivet.
Det betyder at vi som spejdere kigger på den samlede ressource, og bruger den for at skabe produktet (Der samtidig er det vi kan måle på).
I modsætning til erhvervslivet hvor man nok kender den samlede tilgængelige ressource, men altid måler på den enkeltes indsats. Dette presser den enkelte til at give ydelser som faktisk kan begrænse den samlede ressources mulighed for at skabe kerneproduktet, blot for at opnå de mål der stilles af ledelsen.
Introduktion til en spejder-familie.
Dorte på 45 er sygeplejerske, og med en del vagter er det svært at deltage fast i ugentlige møder, hvorfor hun hjælper hvor det er nødvendigt. Hun deltager i ny og næ i landsdækkende projekter, såsom patrulje spillet. Dorte var på Spejdernes lejr i 2012, at finde på lejrhospitalet som lejrsygeplejerske, samt hos gruppen.
Spejdernes lejr 2012 er Dortes 7. store lejr (>10.000 deltagere).
Carsten (Baloo) på 44 er leder for ulvene, samt gruppeleder, i Højen gruppe. Han brænder nok mest for fjeldvandring og vildmarksliv, men har været med til lidt af hvert i spejderregi !! På Spejdernes lejr i 2012 havde han sammen med et dygtigt og engageret driftteam, den tekniske drift på lejrens aktivitets arealer, som udgjorde ca. 25% af lejrens areal.
Spejdernes lejr 2012 var Carstens 8. store lejr (>10.000 deltagere).
Marie er med 16 år, teenager, og storspejder med liv og sjæl. På sit første spejdermøde fik de en GPS udleveret, med et koordinat plottet ind. Afsted gik det over stok og sten. Da hun kom hjem var hun våd til livet - der kom en bæk i vejen og den skulle da forceres - med et grin. Hun deltager gerne på spejderture, Musikmarathon, og sommerlejre. Roland 1 kom på lejrkortet i 2011.
Spejdernes lejr 2012 var den 4. store lejr (>10.000 deltagere). Efter et år på FDF efterskole er hun nu med at styre bæverne i gruppen.
Esben på 14 år er storspejder. Han er en stærk gut, som elsker at bruge hænderne. Eksempelvis da troppen selv byggede sine kanoer. Esben er normalt
et hjemmemenneske, indtil alternativet er en spejdertur eller fjeldvandring.
Han deltog som nyoprykket storspejder på See 2010. Vi så en yderst træt, men lykkelig dreng, en enkelt gang eller to om dagen.
Spejdernes lejr 2012 var Esbens 4. store lejr (>10.000 deltagere).
Signe er vores lille trold på 9 år. Hun er nu ulveunge, men eftersom hun altid har været indlagt til at deltage i møder og ture når Dorte har vagter, konstaterer hun tørt at hun da har været spejder altid. Signe gik sin første fjeldvandring som 3 årig, og har siden været i fjeldet flere gange. Spejdernes lejr 2012 var hendes 3. store lejr (>10.000 deltagere).
Her lever vi spejderlivet.
Klan No Name: Familien er med i en flok af gamle spejdere der tidligere udgjorde en roverklan ved navn Klan Castrum Wethæl, hos Dalfoket, KFUM-Spejderne i Vejle. Da der på et tidspunkt opstod et stort gab i klanens aldersfordeling, valgte vi "gamle" at overføre os til en ny klan, der af mangel på navn kom til at hedde No Name. Dermed kunne Klan Castrum Wethæl føres videre med friske kræfter, og er idag en klan i bedste form.
No Name mødes hver måned til fælles aktiviteter og social samvær. Den årlige weekendtur er altid en hyggelig tur med en god snert af spejderaktiviteter på programmet, på trods af at dele af klanen ikke er aktive medlemmer i spejder- bevægelsen. Det sjove er dog at der nu atter bliver flere aktive spejdere blandt vi voksne. efter at vores børn kommer i spejderarbejdet.
Højen gruppe: er stedet hvor vi dyrker det daglige spejderarbejde. Det er også gennem Højen gruppe at vi er medlemmer af KFUM-Spejderne i Danmark.
Højen gruppe fik sin "dåbsattest" i 1984, som selvstændig gruppe under KFUM-Spejderne. Der har dog i flere omgange været spejdere i Højen før den tid. Spejderpatruljer har endda fungeret som filialer af Vejle gruppe med tilholdssted på lokale gårde i såvel Gl. Højen og Aldebertsminde mange år forinden selve Højen gruppe opstod.
Som beskrevet ovenfor er Marie, Esben, Signe og jeg aktive i gruppens daglige arbejde. Dorte hjælper så med på specifikke opgaver og i grupperådet.
Gruppen er baseret på et friluftskoncept, og lever op til sit formål med at lave et meningsfyldt ungdomsarbejde med vægt på samarbejde og samvær. Gruppen er ikke specielt stor, men har omkring de 40 medlemmer og egen hytte midt i Højen by. Medlemstallet svarer dog til 1/6 af skolens elever, hvilket ikke er så ringe.
Munkebjerg distrikt: dækker KFUM-Spejdernes grupper i de dele af trekantsområdet, der hører under Vejle og Fredericia kommuner. I distriktet kommer regelmæssig projekter op som vi er med til at afvikle. Som det næste er distriktslejren i 2015 ved Kulsø under planlægning.
Sommeren 2012 blev Spejdernes lejr med 35.000 deltagere opbygget og gennemført. Her driftede Carsten aktivitetsområderne med en dygtig stab. Dorte var sygeplejerske på lejrhospitalet. Marie og Esben var afsted som storspejdere. Og Signe var som sædvanlig også med !
Vores næste opgave er at få en spændende, udfordrende, og fantastisk distriktslejr op at stå til 2015. Det lyder flot, men mon ikke det med gode spejderes hjælp vil lykkedes. Jeg har vel egentlig aldrig oplevet at det ikke gjorde.
Grydefesten: blev i mange år afholdt af de uniformerede korps og forbund i Vejle kommune. Det skete i "Gryden" på Parallelvej i Mølholm, torsdag ved Valdemarsdag. Her samledes mellem 100 og 250 medlemmer til sjove aktiviteter og fælles lejrbål. Aftenen blev rundet af med fakkeltog til kirketorvet i Vejle midtby. Genopstår grydefesten er alle er velkomne til at deltage, som både spejder, FDF'er og privatperson.
Sidder du hjemme og savner det knitrende bål
Tryk for lidt wannabe
Pejseild
|